Hrana i pice
недеља, 21. март 2010. 11:35 , 1 коментара
Na barskoj rivijeri nalazi se veliki broj razlicitih ugostiteljskih objekata u kojima mozete degustirati, razne vrste slatkih i slanih specijaliteta, tradicionalnih crnogorskih i mnogobrojnih mediteranskih jela. Supe, corbe, mediteranska variva, riba spremljenu na vise nacina: kuvana, usoljena, pecena, przena, na zaru..., sve vrste mesa, slane pite, vocne poslastice, slatki kolaci... i sta jos dodati ovom velikom spisku, koji vjesto mami zeludac kao i cula mirisa i ukusa, osim da sve to mozete probati ukoliko se definitivno odlucite da Vas naredni godisnji odmor provedete u Baru.
Ako je Vasa posjeta nekoj turistickoj destinaciji jednostavno nezamisliva bez tzv. „tradicionalnog rucka ili vecere“ koji podrazumijevaju specijalitete kraja u kojem boravite, onda je najbolje da posjetite cuvene barske hotele „Topolica“, „Korali“ „Biserna obala“, ili neke privatne hotelske objekte, i uvjerite se kako samo u njima riba moze biti ukusna kada tri puta pliva: u moru, ulju i vinu. Ili kako meso na zaru, pa i teleci stek ili kotlet, imaju posebno ugodan miris jer ga spremaju vjesti barski kulinari. Doda li se ovom lijepom meniju i jela spremljena od morskih plodova, zacinjena bijelim lukom, ruzmarinom, limunom, bijelim vinom, persunom ili nekim drugim tipicno mediteranskim zacinom, poziv da probate salatu od hobotnice, ili muslje na buzari, trebao bi biti dovoljan da Vas odmah dovede u neki od predivnih barskih restorana poput: “ Knjazeve baste“ „Borselina“, „Gurmana“, „Kalampera“ ili mozda konobe „Canj“. Naravno, ovo su samo neki od predloga, jer je broj barskih ugostiteljskih objekata koje treba posjetiti, mnogo veci.
Ukoliko zelite da probate tipicno mediteransko jelo, koje se rijetko sprema, onda Vam predlazemo da se medju brojnim konobama koje cete pronaci u Baru, odlucite za jednu u kojoj je moguce naruciti, usoljenu sardelu. Naime, to jelo se sprema, tako sto se, sardela - tek izvadjena iz mora, bez dodatnih prerada, opere, ocisti i dobro posoli morskom solju. Zatim se stavlja u duboko drveno bure, da tu odstoji izvjestan period. Ovo jelo obicno se sluzi kao predjelo i preporucuje se osobama koje vole kvalitetnu hranu, a posebno onima turistima koji podjednako uzivaju u dobrom jelu koliko i u dobroj casici.
Ako je Vasa posjeta nekoj turistickoj destinaciji jednostavno nezamisliva bez tzv. „tradicionalnog rucka ili vecere“ koji podrazumijevaju specijalitete kraja u kojem boravite, onda je najbolje da posjetite cuvene barske hotele „Topolica“, „Korali“ „Biserna obala“, ili neke privatne hotelske objekte, i uvjerite se kako samo u njima riba moze biti ukusna kada tri puta pliva: u moru, ulju i vinu. Ili kako meso na zaru, pa i teleci stek ili kotlet, imaju posebno ugodan miris jer ga spremaju vjesti barski kulinari. Doda li se ovom lijepom meniju i jela spremljena od morskih plodova, zacinjena bijelim lukom, ruzmarinom, limunom, bijelim vinom, persunom ili nekim drugim tipicno mediteranskim zacinom, poziv da probate salatu od hobotnice, ili muslje na buzari, trebao bi biti dovoljan da Vas odmah dovede u neki od predivnih barskih restorana poput: “ Knjazeve baste“ „Borselina“, „Gurmana“, „Kalampera“ ili mozda konobe „Canj“. Naravno, ovo su samo neki od predloga, jer je broj barskih ugostiteljskih objekata koje treba posjetiti, mnogo veci.
Ukoliko zelite da probate tipicno mediteransko jelo, koje se rijetko sprema, onda Vam predlazemo da se medju brojnim konobama koje cete pronaci u Baru, odlucite za jednu u kojoj je moguce naruciti, usoljenu sardelu. Naime, to jelo se sprema, tako sto se, sardela - tek izvadjena iz mora, bez dodatnih prerada, opere, ocisti i dobro posoli morskom solju. Zatim se stavlja u duboko drveno bure, da tu odstoji izvjestan period. Ovo jelo obicno se sluzi kao predjelo i preporucuje se osobama koje vole kvalitetnu hranu, a posebno onima turistima koji podjednako uzivaju u dobrom jelu koliko i u dobroj casici.
Za one sa nesto skromnijim finansijskim mogucnostima, u Baru postoji i veliki broj objekata koji nude brzu – hranu, kao sto su: hamburgeri, cheeseburgeri, pizze, hot – dog...Ipak, prosetate li barskom rivijerom, posebno obalnim dijelom od Sutomora do Bara, naici cete na mnostvo raznih manjih ugostiteljskih objekata; restorana, picerija, sneck- barova... u kojima takodje mozete lijepo rucati i vecerati.
U Baru se nalazi i veliki broj picerija, u kojima mozete naruciti sve vrste italijanskih pizza, lazanja, spageta kao i nekih drugih specijaliteta od tijesta.
U mnogim djelovima grada postoje poznate poslasticarnice ili kafe – klubovi, u kojima posebno u ljetnjim mjesecima mozete ugodno ispijati razne koktele, nes ili espresso kafu, kapucino, vocne sokove, ili se mozda zasladiti nekim vocnim kolacom, tortom ili sladoledom.
Ako zelite cula zadovoljiti duhom orijenta, onda je najbolje da potrazite nekoliko tradicionalnih ugostiteljskih radnji u kojima mozete probati savrsene poslastice kao sto su: baklave, tulumbe, urmasice, orasnice...
Dakle, i kada je kulinarstvo u pitanju jednostavno receno, u Baru je sve u sluzbi njegovog velicanstva – gosta.
U Baru se nalazi i veliki broj picerija, u kojima mozete naruciti sve vrste italijanskih pizza, lazanja, spageta kao i nekih drugih specijaliteta od tijesta.
U mnogim djelovima grada postoje poznate poslasticarnice ili kafe – klubovi, u kojima posebno u ljetnjim mjesecima mozete ugodno ispijati razne koktele, nes ili espresso kafu, kapucino, vocne sokove, ili se mozda zasladiti nekim vocnim kolacom, tortom ili sladoledom.
Ako zelite cula zadovoljiti duhom orijenta, onda je najbolje da potrazite nekoliko tradicionalnih ugostiteljskih radnji u kojima mozete probati savrsene poslastice kao sto su: baklave, tulumbe, urmasice, orasnice...
Dakle, i kada je kulinarstvo u pitanju jednostavno receno, u Baru je sve u sluzbi njegovog velicanstva – gosta.
ovo ti je zwek!!!!